Przejdź do treści

Sweet, chocolate, cake or cookie? – O słodyczach z różnych stron świata.

Ptasie Mleczko, śliwki w czekoladzie, Delicje, sernik czy karpatka to popularne i lubiane przez Polaków słodycze oraz wypieki, których nikomu nie trzeba przedstawiać. A czym zajadają się miłośnicy słodkości z innych części świata? Tego dowiesz się z dzisiejszego artykułu. Na koniec przygotowaliśmy także listę popularnych słówek związanych z łakociami.

Słodycze to nie tylko przekąska do kawy czy deser podczas rodzinnych spotkań. To nierozerwalny element kultury kulinarnej obecny w większości krajów świata. Wiele z nich kupuje się lub przygotowuje na co dzień, inne natomiast są związane z konkretnym świętem np. Boże Narodzenie, Wielkanoc czy chociażby Halloween. Niektóre z tych słodkości możemy spróbować tylko w konkretnym regionie, a część przeniknęła do kultury także w innych państwach, jak chociażby czekolada.

Czekoladowa Europa

W Europie, czekolada jest jednym z najpopularniejszych słodyczy. To właśnie Szwajcaria, Belgia, Niemcy i Włochy słyną z wytwarzania wysokiej jakości czekolad. W tych krajach również spożywa się ich najwięcej na świecie. Warto wspomnieć, że ten cukierniczy wyrób z miazgi kakaowej jest także jednym z najchętniej wybieranych prezentów na różne okazje.

To uwielbiają w Niemczech

Nasi zachodni sąsiedzi słyną z produkcji pysznej czekolady (schokolade). Jedną z ich najbardziej znanych na świecie marek produkujących ten słodycz jest Milka, która ma opakowania w charakterystycznym fioletowym kolorze i słynie z delikatnego smaku mlecznej czekolady. Ponadto z niemieckich słodkości warto skosztować:

  • Lebkuchen – rodzaj piernika, chętnie jedzony podczas Świąt Bożego Narodzenia. Lebkuchen to przede wszystkim wypiek aromatyczny, przyprawiony cynamonem, goździkami i gałką muszkatołową. Często od góry dekorowany jest lukrem lub czekoladową polewą
  • Marzipan – czyli wyrób wytwarzany z masy migdałowej, zwykle podawany w postaci pralin oblanych czekoladą lub formowany w różne kształty, takie jak owoce, zwierzęta czy kwiaty. To także dodatek do innych słodyczy.
  • Berliner – niemiecki odpowiednik polskiego pączka, który jest wypełniony dżemem, budyniem lub innym słodkim nadzieniem. Berliner jest bardzo popularny zwłaszcza podczas karnawału.
  • Streuselkuchen – czyli drożdżowe ciasto z kruszoną często wypełnione owocami, takimi jak jabłka, śliwki czy jagody. To wypiek znany również na Górnym Śląsku pod nazwą kołacz śląski.

Karmel, toffi i czekolada – Wielka Brytania na słodko

Słodkości w Wielkiej Brytanii często nie są tak słynne, jak te z innych regionu świata, jednak również warto ich spróbować. Miejscowi, a także turyści w szczególności chwalą sobie:

  • Cadbury Dairy Milk – czyli jedna z najpopularniejszych marek wytwarzających czekoladę na brytyjskich wyspach. To rodzaj mlecznej czekolady sprzedawanej w różnych smakach, od klasycznej mlecznej po orzechowe, aż po te z nadzieniem.
  • Fudge – czyli wyrób cukierniczy z karmelu, który jest miękki i lekko kleisty. Sprzedawany jest w wielu ciekawych smakach, takich jak wanilia, czekolada czy malina. Podczas wizyty w Wielkiej Brytanii wielu turystów kupuje ten produkt jako pamiątkę.
  • Jaffa Cakes – małe ciasteczka z galaretką owocową pokryte na wierzchu czekoladą (nieco podobne do polskich Delicji). To przekąska, którą często podaje się z herbatą lub kawą.
  • Shortbread – niezwykle kruche ciastka, które wywodzą się ze Szkocji. Mają one delikatny masłowy smak i są zwykle wypiekane w kształcie prostokąta lub koła.
  • Bakewell Tart – ciasto z kruchym spodem, masą migdałową oraz dżemem malinowym. Często ten deser serwuje się z bitą śmietaną lub lodami na wierzchu.
  • Sticky Toffee Pudding – angielskie słodkie ciasto, zrobione z masy toffi, podawane na ciepło z sosem karmelowym. To idealny deser na chłodne jesienne i zimowe wieczory.

Jakich słodkości spróbujemy w innych częściach świata?

W Afryce, a w szczególności Egipcie, Tunezji i Maroku dużą popularnością cieszą się słodycze zbożowe. Ghraybeh jest tradycyjnym słodkim ciastkiem z ciecierzycy i cukru, które uwielbiają Marokańczycy. Będąc w tym kraju koniecznie należy skosztować tego wyrobu!

W Ameryce Północnej królują natomiast lody! W USA przeciętny mieszkaniec zjada ok. 20 litrów lodów rocznie! Często są jedzone jako deser lub przekąska, a wiele amerykańskich miast ma swoje własne tradycyjne lodziarnie. Inne znane słodkości to:

  • Brownies – wilgotne i mocno czekoladowe ciasto często z dodatkiem orzechów w środku
  • Donuts – czyli amerykańska wersja pączków, to smażone ciasto kształtem przypominajce koło, zazwyczaj pokryte glazurą i posypane cukrem pudrem. Występuje w wersji z samą posypką lub z posypką i nadzieniem w środku.
  • Apple Pie – znane w Polsce jako szarlotka ciasto z jabłkami, które w Stanach Zjednoczonych uwielbia się zajadać z lodami waniliowymi na wierzchu.
  • Hershey’s Chocolate – Amerykanie również mają swoją czekoladę! Jest dostępna w większości sklepów w USA, a także chętnie importowana za granicę.
  • M&M’s – znane na całym świecie kolorowe, małe czekoladowe drażetki z orzechem ziemnym w środku
  • Snickers – również popularny na skalę globalną batonik czekoladowy z orzeszkami ziemnymi i karmelem.

W Ameryce Południowej, na uwagę zasługują przede wszystkim:

  • Brigadeiros – brazylijskie słodkie kulki z mleka skondensowanego i kakao
  • Dulce de leche – argentyński mleczny karmel z mleka skondensowanego i cukru, używany do nadziewania ciastek i innych deserów, ale także jako krem do smarowania.
  • Cocadas – kokosowe kuleczki z migdałami, mlekiem oraz cukrem

W Australii i Nowej Zelandii uwielbiane są słodkości kremem i karmelem. W tych krajach warto zjeść:

  • Tim Tams – australijskie ciastka z wafli, wypełnionych kremem i pokrytych czekoladą.
  • Anzac Biscuits – ciasteczka wypiekane z płatków owsianych, mąki, cukru i syropu złotego.
  • Cherry Ripe – słodka i pyszna czekolada z nadzieniem z wiśni i kokosa.
  • Caramello Koala – czekoladka w kształcie koali z karmelowym nadzieniem. Polecana jako pamiątka dla turystów.

W Azji za to znajdziemy dużo słodyczy bezglutenowych, przykładem mogą być:

  • Mochi – japońskie ciasteczka z kleistego ryżu wypełnione nadzieniem.
  • Mooncake – chińskie ciasteczka z mąki ryżowej, obowiązkowy wypiek na Święto Środka Jesieni
  • Mango Sticky Rice – tajski deser, a właściwie słodkie danie, składające się z kleistego ryżu, mleka kokosowego oraz soczystego dojrzałego mango

Słodkie angielskie słówka na deser

  1. Biscuit – ciastko
  2. Cake – ciasto
  3. Candy – słodycze
  4. Candy apple – cukrowy jabłko
  5. Candy cane – cukierek na patyku
  6. Candy floss – watę cukrową
  7. Caramel – karmel
  8. Chewing gum – gum do żucia
  9. Chocolate – czekolada
  10. Chocolate bar – czekoladowa tabliczka
  11. Chocolate chip – kawałki czekolady
  12. Chocolate fondue – czekoladowy fondue
  13. Confectionery – cukiernictwo
  14. Cotton candy – watę cukrową.
  15. Cream puff – kremówka
  16. Dessert – deser
  17. Fudge – karmel
  18. Gumdrop – cukierek
  19. Ice cream – lody
  20. Jelly – galaretka
  21. Jelly bean – cukierek w kształcie fasoli
  22. Macaron – macaro
  23. Marshmallow – pianka marshmallow
  24. Muffin – muffin
  25. Pastry – ciasto
  26. Praline – pralina
  27. Pudding – budyń
  28. Sorbet – sorbet
  29. Sugar – cukier
  30. Sugar cookie – ciastko z cukrem
  31. Sweet – słodki
  32. Taffy – karmelki
  33. Toffee – krówki
  34. Toppings – posypki
  35. Truffle – trufla
  36. Whipped cream – śmietana kremówka